,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. december 17., szerda

~ TÉLI TORTA ~






 Igaz a télnek eddig semmi nyoma, de ebben a süteményben benne van minden téli íz - alma, mák, citrom, fahéj, rum, egy kis marcipán.
Eredetileg ez egy kuglóf recept, csak most tortaformában készült. Bármilyen lekvárt használhatunk a lapok betöltéséhez, én házi barack lekvárral készítettem - de ne sajnáljuk ! 
Nagyon finom, szaftos sütemény, bátran ajánlom akár az ünnepekre is.

Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Tésztához :
- 4 tojás, 18 dkg cukor, 20 dkg lágy vaj, 15 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 1 nagy alma - reszelve ( kb 16 dkg ), 1 citrom reszelt héja, 1 tk fahéj, 2 tk rumaroma, 1 cs sütőpor, csipetnyi só
Töltelékhez : - bármilyen lekvár 
Krémhez : 
- 15 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 nagy ek mascarpone, 1 citrom reszelt héja  és 1 / 2 - nek a leve
Díszítéshez : - darált mák, marcipán hópelyhek

  1. Egy 23  cm - es tortaformát kivajazunk és lisztezünk, a sütőt 180 °C - ra előmelegítjük.
  2. A tojást kihabosítjuk a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a reszelt almát ( levével ), az aromát és a citromhéját. A lisztet összekeverjük a mákkal, fahéjjal és a sóval, majd összeforgatjuk a tojásos résszel.
  3. A masszát a formába simítjuk és kb 50 percig sütjük. Félidőben vegyük vissza a hőfokot 170 °C - ra - de végezzünk azért tűpróbát.
  4. A tésztát a  formában hagyjuk legalább 15 percig, majd rácsra borítva kihűtjük. Vízszintesen két - vagy három részre vágjuk és megtöltjük lekvárral.
  5. A krémhez a vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük a mascarponét. Ízesítjük citromlével és a reszelt héjjal majd bevonjuk vele a torta tetejét ill. az oldalát.
  6. Darált mákkal és marcipánnal díszítjük.    







2 megjegyzés: